Stærk sammenslutning bag ny national læselystkampagne

Ti år, tre institutioner, ti faglige organisationer og 25 millioner kroner.

Elever på alle klassetrin og på alle landets skoler kan nu se frem til læseevents, læselystlaboratorier og andre tiltag, der skal styrke mulighederne for at få gode oplevelser med læsning.

Over de næste ti år vil Nationalt Videncenter for Læsning, Læremiddel.dk og CFU – Center for Undervisningsmidler samarbejde om den landsdækkende læselystkampagne Læselyst.nu. Det sker med opbakning fra ti organisationer/institutioner.

Kampagnen ledes af en faglig styregruppe fra de tre centre.
Nationalt Videncenter for Læsning huser projektsekretariatet og varetager koordineringen af hele projektet. Midlerne er afsat som del af Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) udmønter midlerne.

Billede af elever der læser.

Alle elever skal få mulighed for lystfyldte læseoplevelser
”Kampagnen er vigtig for at styrke og stimulere den læselyst, som aktuelt har trange kår”, siger Henriette Romme Lund fra Nationalt Videncenter for Læsning. Hun er projektleder for kampagnen og har en ph.d. i læselyst. Med en årligt tilbagevendende læselystkonference samt fysiske og digitale inspirationsmaterialer, der er målrettet skolens fagpersoner, og med læselystevents og læselystlaboratorier målrettet børn og unge skal kampagnen få læselysten til at blomstre i hele landet.

En forudsætning for læselyst er, at man kan læse, og derfor retter kampagnen sig også mod de elever, som har læsevanskeligheder. Desuden er elevinddragelse en vigtig prioritering. Anna Karlskov Skyggebjerg, leder af Nationalt Videncenter for Læsning, siger:
”Læselyst i 1. klasse er ikke det samme som læselyst i 8. klasse. Vi ved, at læselyst handler om et stort udvalg af litteratur i mange genrer, at læse på mange forskellige måder og imødegå læsevanskeligheder. Nationalt Videncenter for Læsning, Læremiddel.dk og CFU – Center for Undervisningsmidler har viden om og erfaringer på alle disse områder – viden og erfaringer, som vi glæder os til at sætte i spil, så alle elever får mulighed for gode og lystfyldte læseoplevelser.”

Et bredt og nationalt samarbejde
Kampagnen lanceres samtidig med, at en stor bogbevilling er på vej ud på landets skoler, og at erfaringerne fra et landsdækkende læseglædeprojekt er ved at forplante sig. Ann-Birthe Overholt Nicolaisen, forperson for CFU, siger:
 ”Med bogbevillingen på 540 mio. kr. tilbydes skolerne et endnu større og mere varieret udbud af trykte bøger gennem CFU, og med læselystkampagnen understøtter vi yderligere, at bøgerne vil blive læst og værdsat af alle Danmarks skoleelever. Læseglædeprojektet, som afsluttes nu, har dannet grund for gode samarbejder på tværs af skoler og biblioteker, så det er fantastisk, at det kan fortsætte i kampagnen.”

Nationalt Videncenter for Læsning, Læremiddel.dk og CFU – Center for Undervisningsmidler er forankret i landets seks professionshøjskoler, der har afdelinger landet over, og de ti organisationer/institutioner i kampagnens advisory board repræsenterer lærere og skoler, skole- og folkebiblioteker, vidensmiljøer og eleverne selv. Centerleder i Læremiddel.dk Kia Wied, siger:
”Det brede samarbejde sikrer, at kampagnen har en national rækkevidde, at aktiviteterne er kvalificeret i forhold til aktuel viden, og – ikke mindst – at de giver god mening i praksis.”

De ti organisationer og institutioner i læselystkampagnens advisory board er:

  • Danmarks Lærerforening
  • Danske Skoleelever
  • Dansklærerforeningens Folkeskolefraktion
  • Center for Børns Litteratur og Medier, Aarhus Universitet
  • Pædagogisk LæringsCenterForening
  • Landsforeningen af Læsepædagoger
  • Læsekonsulenternes Landsforening
  • Centralbibliotekerne
  • Tænketanken Fremtidens Biblioteker
  • eReolen GO!

Yderligere oplysninger

CFU:

Ann-Birthe Overholt Nicolaisen
E-mail abon@kp.dk
Tlf. 2328 7601

Line Maxen
E-mail lima@pha.dk
Tlf. 7248 1949


Nationalt videnscenter for Læsning:

Henriette Romme Lund
E-mail hrlu@kp.dk
Tlf. 4189 7186

Anna Karlskov Skyggebjerg
E-mail aks@kp.dk
Tlf. 2165 3910

Læremiddel.dk:

Kia Wied
E-mail kiwi@ucl.dk
Tlf. 2326 2247

Dorthe Carlsen
E-mail dcar@ucsyd.dk
Tlf. 7266 5221




Mere nyt fra CFU

Børneliv i digital trivsel

Med afsæt i børn og unges egne digitale livserfaringer skal en ny stor indsats over de kommende fire år styrke læreres kompetencer i grundskolen, så børn og unges trivsel og digitale dannelse får et markant løft.

læs mere

DLF og CFU: Besparelsen på Center for Undervisningsmidler vil koste dyrt

Finansminister Nicolai Wammen præsenterede i dag aftale om finanslov, der indeholder besparelser på Center for Undervisningsmidler (CFU). Det gør det sværere for lærerne at lave varieret undervisning og svækker CFU’s muligheder for at understøtte fagfornyelsen, mener Danmarks Lærerforening og Center for Undervisningsmidler.  

læs mere

Kære nye lærer: Fortvivl ej, der er hjælp på vej!

Overgangen fra studiet til det første lærerjob kan være udfordrende og overvældende for mange nyuddannede lærere. I denne artikel tegner vi et billede af begrebet praksischok og kommer desuden med bud på, hvordan du som nyuddannet lærer kan finde hjælp i gode lærermidler og på Center for Undervisningsmidler.

læs mere